Orhideele (Orchidaceae) formează o familie de plante în cadrul monocotiledonatelor.
Este cea mai diversificată și răspândită dintre familiile de plante
superioare; familia orhideelor conține peste 30.000 de specii și peste 
200.000 de hibrizi.

 

                                             În vest

 

               În țările dezvoltate, orhideele autohtone au ajuns în faza de victime, care acum se incearcă a fi salvate prin campanii publicitare și eforturi financiare enorme. De multe ori, natura ne râde în față: noi încercăm să repopulăm o zonă istorică, în timp ce reapar spontan orhidee autohtone într-o peluză verde situată la încrucișarea a două autostrăzi în zona Stuttgart (Germania).

 

 

                                                      În România

              România poate fi considerată în ansamblu ca o imensă grădină botanică populată cu orhidee sălbatice. Botanistul de renume mondial Soo, denumit Pașa al Orhideelor, este născut în Odorheiu Secuiesc și sute de cercetători din străinătate fac referire la orhideele pe care le putem găsi în România. Față de acest interes doar Săngele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) și Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus) sunt protejate prin lege. Protecția lor a fost legiferată în anii 1938 și 1939.

 Amenințări

       Amenințările la adresa orhideelor autohtone sunt:

  • exploatarea irațională a pășunilor și a pădurilor
  • dezoltarea turismului de masă
  • dezvoltarea construcțiilor de case de vacanță în zonele subcarpatice
  • dezvoltarea infrastructurii rutiere fără studii ecologice competente
  • schimbările climatice globale
  • depozitarea deșeurilor de către persoane ignorante în locuri ascunse care sunt habitaturi endemice pentru orhidee
  • comerțul ilegal cu buchete de flori sălbatice, făcut de persoane cu simț estetic dar fără educație ecologică. Comerțul stradal este făcut de persoane care vor să supraviețuiască "exploatând natura", dar sunt și alte persoane care se duc acasă cu un buchet de orhidee într-o mașină de teren.

 

Din China antică în Europa modernă

 

              Orhideele au inspirat numeroase mituri. Literatura chineza menționează în jurul anului 800 I.C. o floare în Shih Ching (Cartea Poeziilor), care este foarte probabil Spiranthes sinensis. Referiri la orhidee s-au găsit și în Rig Veda (text antic din India, 1550-1000 I.C.). Filozoful și botanistul grec Theophrastus (372 - 286 I.C.), care a lucrat cu Aristotel, discută despre orhidee și folosește pentru prima oară numele „Orchis” într-un context științific.

         Orhideele sunt un simbol al purității, perfecțiunii și feminității. Ele au fost cultivate din cele mai vechi timpuri în China, iar în secolele XVIII-XIX a început mania orhideelor și în Europa de vest. Linden a fost un renumit cultivator de orhidee în Belgia secolului, iar catalogul său comercial Lindenia este și astăzi o valoare, prin numeroasele sale desene de orhidee exotice.

 

          Orhidee-bamdus ferigilesi plantele tatatoare luxiriente prospera in padurile de pe Muntele Egmond, iar copaciisunt incatcati de lungi girlande de muschi de un verde-deschis.

         Uneori,printre ramurile unor copaci ca rimu si kamahi pot fi zarite delicatele petale rozaliiale micutei si parfumatei orhidee-bambus. Planta creste sub crengile copacilor fiin epifita- se foloseste de ramuri puntru a se intinde , insa nu se hraneste cu seva lor. In schimb , radacinile ei extrag substante nutritive din materia putrezita si umezeala de la suprafata crengilor.

 

Go to...     Trabdafiri      Lotus    Crini     Lalele    Ghiocei    Floare de colt